Större fokus på individens förmåga att hålla sig frisk

Under en tvåtimmarssession på konferensen Vitalis 2018 ska systemförändringar för ett friskare Sverige hamna i fokus. Med hjälp av forskare, innovatörer och företagare diskuteras frågor kring motivation hos individen till en hälsosam livstil.

Petra SommarlundPetra Sommarlund– VÅRDENS PERSPEKTIV har alltid varit och är fortfarande att behandla uppkomna sjukdomar, snarare än att förebygga dem. Syftet med den här sessionen är istället att lyfta fram
individens inneboende förmåga att hålla sig frisk, och hur man inom hälso- och sjukvården kan bistå med rätt redskap, säger Petra Sommarlund, områdesansvarig Preventiv Hälsa, RISE.

STARK KONSUMENTMARKNAD

Redan idag kan en tydlig utveckling av marknaden för digitala produkter ses främst riktade mot konsumentmarknaden. Det finns idag möjlighet att mäta puls, hålla koll på vikt, sömn, träning och matintag direkt i mobilen. För många av oss är det en extra push som också håller oss mer friska, längre.
– Problemet är ofta att de här verktygen används minst av de som kanske behöver dem mest. Skulle samma teknik användas i mötet mellan läkare och patient skulle dock de positiva effekterna komma fler till del, säger Petra Sommarlund.

MER KUNSKAP OM HÄLSA
I grunden handlar det om att digitalisera sådant som redan finns för att underlätta kommunikationen mellan vård och patient. Digitala processer öppnar också upp för en ny typ av monitorering och uppföljning som gör det möjligt att agera mycket mer proaktivt.
– Vi ser att digitala verktyg kan hjälpa människor att faktiskt förändra sina liv med hjälp av mer kunskap. Att förändra sin livsstil är bland det svåraste som finns och här kan hälso- och sjukvården spela en viktig och avgörande roll. Genom att ta tillvara på individens egen kraft, i kombination med digitala verktyg, kan en systemförändring från sjukvård till friskvård ske, avslutar Petra Sommarlund.

 

Av | Catharina Holm